top of page

Telepítési megoldások

A telepítés kivitelezése szempontjából két fő csoport különíthető el, azonban minden telepítési szituáció egyedi, ezért a végleges műszaki tartalom összeállítása előtt minden esetben előzetes helyszíni felmérés szükséges.

Az egyik fő csoportba a ”szabadon álló” pergolák tartoznak, melyek nem csatlakoznak semmilyen határoló épülethez, önállóan kerülnek telepítésre. Ebben az esetben a pergola sarkain elhelyezkedő tartólábak, illetve a pergola méretétől függően alkalmazandó köztes támasztólábak tartják a szerkezet teljes súlyát.  A lábak alá minden esetben betonalapot kell készíteni, általában minimum 40x40x40 cm méretben. A betonalapot már érdemes úgy elkészíteni, hogy előre kialakításra, bevezetésre kerülnek az elektromos ellátást biztosító vezetékek. A szabadon álló kivitel esetében mindig valamelyik tartólábban elrejtve kerül elhelyezésre az elektromos központ.

Bioklimatikus pergola

A másik fő csoportba azok a szerkezetek tartoznak, melyek egy határoló épülethez csatlakoznak, ezeket nevezzük „frontra szerelt” pergoláknak. Ebben az esetben a pergola egy vagy több oldala csatlakozik az épülethez. Általában minimum két tartólábat kell telepíteni a homlokzattól távolabb eső oldalra a megfelelő vízelvezetés miatt. Léteznek tartóláb nélküli megoldások is, például három oldalról határolt tér lefedése esetén, ezekben az esetekben a vízelvezetés falba rejtett levezető csatornákkal is megoldható.

A szabadon álló pergolákhoz hasonlóan ennél a típusnál is betonalapot kell készíteni a tartólábak alá. A frontra szerelt pergolák esetében gyakran a felső keretben kerül elhelyezésre az elektronika.

A bioklimatikus pergola telepítése általában 2-3 nap alatt kivitelezhető, a szerelési időt befolyásolja a telepítési helyszín, a szerkezet mérete és a beszerelt kiegészítők mennyisége.

bottom of page